תוכנית אופציות
תוכנית אופציות
בדרך כלל בחברות טכנולוגיה עילית (hi-tech), ובעיקר בחברות הזנק (חברות סטארט אפ), מקובל להעניק לעובדים אופציות. בכך החברה יכולה לתגמל את העובד/ת, באופן שהיא מעניקה לעובד/ת את הזכות לרכוש את מניות החברה בזמן מאוחר יותר, ובמחיר מימוש שהינו בדרך כלל נמוך יותר ממחיר המניה בעת המימוש. מתן האופציות עשוי לגרום לעובדי החברה להשקיע יותר בחברה מכיוון שככל שהחברה תצליח יותר, כך גם שווי האופציות של העובדים יעלה.
סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, מעגן בתוכו הטבות מס בקשר לאופציות המוענקות לעובדים על-פי תנאיו. בתמצית, סעיף 102 קובע כי לחברה המקצה אופציות לעובדים האפשרות לבחור בין שלושה מסלולי מס אשר יחולו על הקצאת האופציות: (א) הקצאה רגילה (ללא מינוי נאמן); (ב) הקצאה באמצעות נאמן במסלול פירותי; ו – (ג) הקצאה באמצעות נאמן במסלול רווח הון.
בדרך כלל חברות בוחרות את המסלול השלישי, דהיינו הקצאה באמצעות נאמן במסלול רווח הון. על-פי דרך זו, האופציות המוקצות לעובדי החברה מופקדות בידי נאמן לתקופת חסימה של 24 חודשים ותשלום המס נדחה למועד המימוש, לאחר תום תקופת החסימה, כאשר המס על הכנסת העובד יהיה מס רווח הון בשיעור של 25% בלבד.
חברה המעוניינת להעניק לעובדיה אופציות על בסיס סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, צריכה להכין תכנית אופציות, המגדירה את התנאים להענקת האופציות לעובדי החברה והיא צריכה לעמוד בתנאים הקבועים בסעיף. על התכנית להיות מוגשת לרשויות המס לשם אישור, ועל החברה למנות נאמן שגם הוא צריך לקבל את אישור מס הכנסה.
יש לשים לב, כי אופציות בהתבסס על סעיף 102 לפקודת מס הכנסה יכולות להיות מוענקות לעובדי החברה בלבד. בעלי שליטה בחברה (המחזיקים מעל 10% ממניות החברה) ויועצי החברה אינם יכולים ליהנות ממסלול זה.
כמו כן - על מנת להיות זכאים להטבות המס המוסדרות במסגרת סעיף 102 לפקודת מס הכנסה החברה יכולה להקצות אופציות לעובדים רק לאחר שחלפו 30 יום מהמועד בו נשלחה תוכנית האופציות לאישור מס הכנסה.
לאחר חלוף 30 הימים שנזכרו, דירקטוריון החברה רשאי להקצות אופציות לעובדי החברה על-בסיס התכנית. הדירקטוריון צריך לפרט בהחלטתו את תנאי ההקצאה: זהות העובד לו מקצים מניות; כמות האופציות; יחס ההמרה בין כל אופציה למספר מניות החברה; מחיר המימוש שעל העובד לשלם על מנת שהחברה תקצה לו מניה חלף האופציה שברשותו; תקופת ההבשלה של האופציות (דהיינו - מתי העובד יקבל לידיו את האופציות. בדרך כלל מדובר בכמות אופציות אשר תבשיל בהדרגה על פני תקופה מסוימת); ומועד המימוש (חברות רבות קובעות כי עובדים זכאים לממש את האופציות רק בתוך מספר חודשים בלבד לאחר תום העסקתם בחברה).
העובד לו הוקצו אופציות על ידי דירקטוריון החברה חותם על הסכם אופציות עם החברה, ובהסכם זה מפורטים כל תנאי האופציות, ובו העובד מתחייב לעמוד בתנאי מסלול ריווח הון.
למשרד עורכי דין לוין פישר ניסיון רב שנים בייצוג חברות סטארט אפ, ובכלל זה בהכנת תוכניות אופציות לחברות אלה.